Kadın çalışanlar doğum yaptıkları sürelerde zorunlu bir şekilde iş hayatına ara verirler. Bu sürelerde adlarına prim ödemesi yapılmayan kadın çalışanlar emeklilik şartlarını tamamlamakta zorlanmaktadırlar. Bu sebeple 5510 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler neticesinde kadın çalışanlara doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Peki nedir bu doğum borçlanması? Kimler hangi şartlarda ve sürelerle başvuru talebinde bulunabilirler?
Doğumdan önce sigorta girişi olmayan çalışanlar şuan ki mevcut düzenlemelerle doğum borçlanması yapamamaktadırlar. Ancak doğumdan önce kadın sigortalı stajyer olarak kısa vadeli sigorta prim koluna tabi çalışması var ise doğum borçlanması yapabilmektedir. Ayrıca yaptığı doğum borçlanması ile işe giriş tarihini geri çekebilmektedirler.
Öncelikle borçlanma talebinde bulunmak için doğumdan önce 4/a, 4/b, 4/c sigorta kollarından herhangi birinde adına prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir. Şuan mevcut şartlarda doğumdan önce sigorta girişi olmayan kişiler borçlanma talebinde bulunamazlar. Ancak doğumdan önce staj sigortası bulunan adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar, doğum tarihinden itibaren geriye yönelik bu süreleri borçlanmak için talepte bulunabilirler. Ayrıca bu durumda olan sigortalıların işe giriş tarihleri de aynı askerlik borçlanmasından olduğu gibi borçlanma yaptığı süre kadar geriye çekilir.
Borçlanma talebinde bulunan 4/a ( Ssk’lı) ve 4/b ( Bağkur’lu) kadınlar en son primlerinin yattığı en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine / SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatta bulunabilirler.
4/c’li ( Emekli Sanlığı) kadınlar ise ‘’ SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na’’ başvuru yapabilirler.
2018 yılı doğum borçlanması için günlük, Asgari: 21,64 TL, Azami: 162,32 TL Ödeme yaparak borçlanma yapabilirler. 2018 yılı bir çocuk için borçlanma yapıldığında asgari 15.580,80TL, azami 116.870,40TL ödeme yaparak bu günleri satın alabilirler.
Doğum borçlanması yaparken ödeme yaparak satın aldığınız günler en son müracaat tarihinde veya müracaat tarihinde çalışmıyor iseniz en son hangi statüden prim ödediğinize bakılıp oraya işlenir. Yani 4/a (Ssk’lı) çalışırken müracaatta bulunursanız bu süreler Ssk kapsamına, 4/b’li (Bağkurlu) çalışırken müracaatta bulunursanız Bağkur’a, 4/c’li ( Emekli Sandığı) çalışırken müracaatta bulunur iseniz de borçlanma talebinde bulunulan bu süreler Emekli Sandığı kapsamında işlenir. Borçlanma talebinde bulunurken özellikle bu duruma dikkat edilmelidir.